OPINIESTUK directeur Jos Aben | Zorgbedrijf ouderenzorg Genk

OPINIEstuk directeur Jos Aben (Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk)

Jos Aben, directeur van het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk, met wzc Toermalien en Mandana reageert op bitsige krantenkoppen over de woonzorgcentra. Hij doet een oproep tot toekenning van meer zorgpersoneel door de Vlaamse Overheid en pleit voor meer positieve berichtgeving over woonzorgcentra die warme zorg hoog in het vaandel dragen.

 

Krantentitels waar je als directeur niet goed van wordt
 

Woonzorgcentra schenden mensenrechten!

Woonzorgcentra (weer) niet voorbereid op Covid 19-crisis!

Kennis binnen woonzorgcentra te beperkt!
 

Krantentitels waar je niet langs kan kijken.

Krantentitels waar je als directeur van woonzorgcentra niet goed van wordt.

Wanneer ik om mij heen kijk, wanneer ik reflecties uit de woongroepen krijg, wanneer ik met bewoners praat, wanneer ik reacties van families krijg….

Dan kan ik enkel vaststellen dat onze medewerkers zich met een warm hart dagdagelijks inzetten voor onze bewoners. 

Dan kan ik enkel blij zijn dat zij ondanks de moeilijke coronatijd hun moed niet laten zakken maar er elke dag opnieuw staan voor onze bewoners.

Dan kan ik enkel blij zijn met de energie die zij aan de dag leggen om bewoners en familie in contact te brengen via video, maar ook hoe zij zelf families op de hoogte houden als communicatie met de bewoner niet meer vanzelfsprekend is.

Dan kan ik enkel trots zijn dat zij tot op vandaag nog geen besmettingen binnenbrachten in onze woongroepen dankzij hun goede alertheid en waakzaamheid bij het toepassen van de beschermingsmaatregelen.

 

En ja, er gebeuren fouten, onze medewerkers zijn immers ook maar mensen.  En ja, het kan zijn dat al eens iemand zijn geduld verliest en wat kort is in reageren.  En neen, als professionele doe je dat niet en als organisatie nemen we dat ook steeds op met de betrokkenen.

 

Breng good practice en warme zorg ook in het nieuws

Het wordt tijd dat niet alle woonzorgcentra nog langer over één kam worden geschoren.  Het wordt tijd dat good practice ook eens in het nieuws komt.  Onze medewerkers verdienen dat, onze bewoners en hun families verdienen dat, want samen dragen wij zorg voor mekaar.  En neen, we beleven niet elke dag en niet elke maatregel even positief, maar in deze lock down periode geldt dit niet enkel voor de woonzorgcentra.

 

De hele wereld was hierop onvoorbereid

Het rapport van Amnesty International zal gegrond zijn, de Pano reportage zal terecht zijn, maar het weigeren van bezoek in deze eerste Covid-golf was geen beslissing van de woonzorgcentra maar een beleidsbeslissing van de Vlaamse Regering.  Wie heeft dan de mensenrechten geschonden? 

Als alle landen in de wereld overvallen zijn door deze pandemie en er niet op voorbereid waren, waarom dan specifiek een steen werpen naar de woonzorgcentra omdat zij er niet klaar voor waren?

 

Vlaamse Overheid, pas de personeelsnormen aan!

Het is jammer dat de inzet van velen zo van de tafel wordt geveegd, het is ook wel ontgoochelend.

Terecht dat aangeklaagd wordt dat inspectie binnenbleef maar begrijpelijk… Immer is het niet de Vlaamse Overheid die het meest in eigen boezem moet kijken?  Wordt er niet al jaren aangedrongen op aangepaste personeelsnormen gelet op de toenemende zorggraad in de voorzieningen?  Binnen onze organisatie zetten we 30% tot 40% meer zorgpersoneel in dan de normen voorschrijven.  Geen enkele organisatie krijgt de zorg georganiseerd binnen de personeelsnormen van de Vlaamse Overheid.  Wie schendt nu eigenlijk de mensenrechten?

 

Dank je wel medewerkers voor jullie harde, welgemeende en hartverwarmende inzet.

Dank je wel bewoners, familieleden voor jullie vertrouwen en jullie medewerking aan ons project Samen Thuis.

 

Jos Aben,

Algemeen directeur