Dementie in het ZOG

Dementie in het ZOG
ZOG heeft 2 twee professioneel opgeleide referentiepersonen ‘dementie’ in huis. Zij zetten zich in om de kwaliteit van de begeleiding van mensen met dementie en hun omgeving te bevorderen. Ze hebben ook de verantwoordelijkheid om dementievriendelijke initiatieven en activiteiten op te starten en/of te ondersteunen en om te netwerken binnen de dementiewerking in Limburg. Op regelmatige basis organiseren ze MeMomenten, zowel in wzc Mandana als in wzc Toermalien. Hier kunnen zorgverleners, mantelzorgers, familie en kennissen terecht voor professioneel advies en een luisterend oor. Ze raden je een boek aan, geven je vrijblijvende tips over hulpmaterialen of maken gewoon een moment voor je vrij om je zorgen te delen bij een tasje koffie.

Enkele medewerkers zijn opgeleid tot BOM-coaches. BOM staat voor Brein Omgevingsmethodiek, een methodiek ontwikkeld door Dr. Anneke van der Plaats. De BOM draagt bij aan de kwaliteit van de werkpraktijk van zorgmedewerkers en aan betere zorg voor mensen met dementie. Zo zorgen we ervoor dat al onze medewerkers weten hoe ze de best mogelijke ondersteuning kunnen bieden aan bewoners met dementie of een hersenbeschadiging.

Verhuizen naar een woonzorgcentrum is een ingrijpende aanpassing in het leven van een persoon met dementie. We vinden het belangrijk dat de bewoner zich hier ‘thuis’ voelt. Dit kan onder andere door het inrichten van de kamer met eigen meubels en decoratiestukken. Het creëren van een vertrouwde omgeving die lijkt op de omgeving waarin ze eerder hebben gewoond, kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan de bewoner ook helpen zijn of haar eigen identiteit en het gevoel van onafhankelijkheid te behouden.

Muziek is een krachtig en therapeutisch instrument. Daarom hebben we een muziektherapeut in huis die belevingsconcerten organiseert. Het prikkelen van de zintuigen door muziek, zang, geuren, kleuren en aanraking werkt helend en rustgevend. De referentiepersonen ‘dementie’ en de ergotherapeuten organiseren in samenwerking met een vrijwilligster (pianiste) een geheugenkoor, waar bewoners samen liedjes ‘uit de oude doos’ zingen. Het prikkelt hun geheugen en geeft hen weer sociaal contact, want dans en muziek verbindt mensen.

Prikkelen kan ook door te snoezelen. Mensen met vergevorderde dementie kunnen soms moeilijk hun emoties tonen. Door de zintuigen op een zachte, comfortabele manier te stimuleren, haal je hen uit hun isolement en geef je hen de mogelijkheid tot het tonen van emoties. Dit gebeurt door middel van verschillende materialen en voorwerpen, zoals muziek, kleuren, licht, geuren, tastbare objecten en trillingen.
Belevingsgang
In de belevingsgang vinden bewoners objecten die hen herinneren aan vroeger. Naar tijden, plaatsen en gebeurtenissen die aangename en vooral veilige gevoelens oproepen.

Kippen, vogels, konijnen en geiten hebben een liefdevolle woonplaats in het ZOG en worden verzorgd met veel toewijding door zowel bewoners als medewerkers. Ook honden zijn welkom, waardoor bewoners die hiervan houden dagelijks contact kunnen maken met deze trouwe viervoeters. Dit bevordert niet alleen de interactie tussen bewoners en dieren, maar ook tussen de bewoners onderling. Bovendien heeft het contact met dieren een positief effect op hun welzijn: bewoners worden rustiger, alerter en vrolijker. Als een bewoner zelf nog voor zijn of haar kat kan zorgen, dan is ook deze viervoeter van harte welkom in het ZOG.

In onze tuinen kan je naast dieren ook planten- en groentenbakken vinden. Hier kunnen bewoners met groene vingers weer contact maken met de aarde. Deze plantenbakken werden op hoogte gezet zodat de bewoners zich niet nodeloos moeten bukken.

Kinderen hebben vaak een positief effect op ouderen. Daarom brengen bewoners van het ZOG regelmatig een bezoek aan kinderdagverblijf ‘Emiel en Doortje’, waar ze contact kunnen maken met de kinderen en hen kunnen zien spelen. De kinderen komen ook regelmatig op bezoek bij de bewoners. Zo ontstaat er een waardevolle verbinding tussen twee generaties.