Help ZOG

Jouw wereld groeit dankzij vrijwilligerswerk

Vrijwilligers

Onze vrijwilliger functies

Kriebelt het bij jou om vrijwilliger te worden?

Onze bewoners genieten graag van jouw aanwezigheid. Groot(s) en klein. Hoeveel tijd je ook hebt, er is altijd een moment waarop we jouw hulp kunnen gebruiken.

Maar ook jouw wereld groeit dankzij vrijwilligerswerk. Het is inspirerend, versterkt je als mens en je draagt bij tot een warme thuis voor onze bewoners. Je betekent veel voor onze bewoners, hun familie en ondersteunt onze medewerkers én beleeft er zelf plezier aan.

Heb je wat vrije tijd die je op een zinvolle manier wenst in te vullen? Ben je geboeid door verhalen van mensen, ook op die momenten dat ze het moeilijk hebben? Onze hechte groep vrijwilligers verwelkomt je graag!

Trotse vrijwilligers

Stef Moors

Stef Moors

Toen ik 10 jaar geleden om medische redenen moest stoppen met werken leek vrijwilligerswerk me een logische keuze. Ondertussen werk ik al bijna tien jaar als vrijwilliger voor het ZOG. Ik probeer elke dag te helpen waar ik kan; of het nu gaat om het geven van eten, knutselen met de bewoners of spelletjes spelen, ik doe het allemaal even graag. In de woongroep waar ik dagelijks kom helpen, wonen veel bewoners met dementie. Ik heb door de jaren heen veel geleerd over hoe ik met deze mensen moet omgaan. Ik heb een rustig karakter en krijg daardoor wel eens de vraag om te helpen met het geruststellen of kalmeren van een bewoner, dat doe ik met veel plezier. Het is fijn om te weten dat ik op deze manier een verschil kan maken in het leven van deze mensen.
Michaël

Michael Lemmens

Sinds november ben ik actief als vrijwilliger in Mandana. Hoewel mijn uiterlijk misschien anders doet vermoeden, heb ik van nature een zachtaardig karakter. Mijn voornaamste taak hier is om mensen die het moeilijk hebben een luisterend oor te bieden en hen de ruimte te geven om hun verhaal te delen. Dit is een wederkerig proces, omdat ik zie dat mensen genieten van het sociale contact en ik er zelf ook ontzettend veel voldoening uit haal. Het lijkt erop dat de bewoners me graag in vertrouwen nemen, wellicht vanwege de levenservaring die ik heb opgedaan. Daarnaast leid ik de spelclub. Op dit moment is UNO het favoriete spel van de bewoners. “Er durven er wel eens vals spelen”, lacht Michaël. “Dan ben ik er om alles in goede banen te leiden.
IMG 20230731 105657

Karel Caerlen

Ik werk al 18 jaar als vrijwilliger bij het ZOG, waar mijn focus ligt op het begeleiden van mensen tijdens hun laatste levensfase. Mijn reis begon toen mijn schoonvader naar Heiderust verhuisde en ik zijn mantelzorger werd. We brachten veel tijd samen door, en al snel begon ik ook andere bewoners te helpen. Na twee jaar hoorde ik dat er dringend behoefte was aan vrijwilligers voor palliatieve zorg. Ik volgde de cursus 'Palliatieve zorg voor vrijwilligers' en voelde een diepe roeping om er voor anderen te zijn in hun meest kwetsbare momenten. Nu, zestien jaar later, werk ik hier nog steeds met veel toewijding. Het geeft me veel voldoening om comfort en genegenheid te brengen in de laatste levensfase van de bewoners en hun families te ondersteunen.

Wat kan je bij ons als vrijwilliger betekenen?

  • Hulp bieden bij het ondersteunen van bewoners en het zorgteam bij dagelijkse activiteiten, zoals het schikken van tafels, het inschenken van dranken en het begeleiden tijdens de maaltijden.
  • Helpen met het begeleiden van bewoners naar het kapsalon, zodat ze comfortabel kunnen worden verzorgd.
  • Gezelschap bieden aan bewoners, simpelweg door er te zijn, en aandacht hebben voor hun behoeften en vragen.
  • Assisteren bij het creëren van een huiselijke sfeer op de woongroep door bijvoorbeeld voor te lezen uit de krant, samen muziek te luisteren, en te helpen met het verzorgen van huisdieren zoals vogeltjes of konijnen.
  • Helpen bij ontspanningsactiviteiten die georganiseerd worden door het ergo-animatieteam: verjaardagsfeestjes, uitstappen, kookactiviteiten, optredens
  • Hulp bieden bij de wekelijkse misvieringen.
  • Begeleiden van de bewoner naar zijn/haar bestemming.
  • Palliatieve begeleiding bieden, inclusief individuele aandacht, gezelschap houden en comfort bieden aan bewoners in de laatste levensfase, na het volgen van een basisopleiding.

Steun ZOG financieel

Ontdek Trooper en help ZOG

Wist je dat je met elke online aankoop via Trooper extra steun geeft aan ZOG?
Het is super eenvoudig! Ga eerst langs Trooper voordat je je favoriete webshops bezoekt, en een deel van je aankoopbedrag wordt automatisch gedoneerd aan het ZOG.