terug naar overzicht
Zorgkundige en bewoontster ZOG Genk door Chris Nelis

Hoe voelt het om in een rusthuis te wonen?

Zorgpersoneel ZOG draait rollen om en doet 48 uur de test.
Veertien zorgmedewerkers van het Zorgbedrijf Ouderzorg Genk (ZOG) leven 48 uur als bewoners van woonzorgcentrum Toermalien. Met het inleeftraject wil het ZOG het empathisch vermogen en begrip van haar medewerkers versterken.

Chris Nelis
Donderdag 25 mei 2023 voor Het Belang van Limburg

  • Datum: 25/05/2023
In woonzorgcentrum Toermalien kwam een afdeling vrij door een gebrek aan personeel en het feit dat de directie meer wilde inzetten op kwaliteit dan op kwantiteit. Op die afdeling kunnen zorgverleners zich nu inleven in de wereld van rusthuisbewoners, van maaltijden tot overnachtingen én zelfs animatie.

Uniek traject

Twee experts van de UCLL Stimulans zorgden voor een professionele begeleiding. “Het traject is uniek”, zegt algemeen directeur Jos Aben. “Het is een onderdompeling in de ervaring van de bewoner om zo meer empathie en begrip te ontwikkelen voor de uitdagingen waarmee bewoners dagelijks worden geconfronteerd. Zo leren ze ook hoe het is om aan de andere kant te staan en kunnen ze die ervaring gebruiken om betere zorg te bieden.”


“De ervaring in de actieve tillift heeft de diepste indruk op mij gemaakt”

Deelneemster Gina Guaragna


Begeleidster Kristel Liesenborghs: “Voor de deelnemers is dit een traject waarbij ze lichamelijk ook ervaren wat het is om te leven met de een of andere beperking. En wat de impact van de kwaliteit van zorg heeft op het leven van zorgbehoevenden. Het grote voordeel van dit inleeftraject is dat de zorgverlener zich veel bewuster is van zijn werk en van de manier waarop hij daar mee omgaat. Initieel is het concept opgestart in een samenwerking met hogeschool Vives waarmee we in Moorsel een zorg-ethisch lab gerund hebben.”

Tillift

Gina Guaragna is een van de zorgmedewerkers die deelneemt aan het inleeftraject in Toermalien. Voor een volledige terugblik is het nog te vroeg. Wel geeft ze al mee dat ze alles op zich af laat komen en dat ze zich volledig openstelt voor het project. “Hier ervaar je wat het is om in een rolstoel te zitten, dat is iets heel anders dan we gewoon zijn”, zegt Guaragna. “Maar de ervaring om in een actieve tillift te zitten, heeft de diepste indruk op mij gemaakt. Dat was heel bijzonder.” Vrijdag evalueren de deelnemers samen hun ervaringen.

Meer nieuws