terug naar overzicht
4c390264 c18c 11ed 91d7 02b7b76bf47f

Rusthuisbewoner Jef (79) opent tentoonstelling in Genk met zijn beste schilderijen:

“Het is eens wat anders dan kienen en knutselen”

Jef Bollen opent volgende week een tentoonstelling met zijn beste schilderijen in Genk. Hij verblijft al 8 jaar in wzc Mandana in Waterschei waar hij elke dag na het lezen van de krant gaat schilderen. Het is al de vijfde keer dat hij een tentoonstelling houdt met zijn werken.

Radio2, Fred Breuls
do 16 mrt 2023 voor VRT nieuws

  • Datum: 16/03/2023

Op een rustige plek in het woonzorgcentrum Mandana laat Jef Bollen enkele van zijn topwerken zien. “Deze is van de Molenvijver in het centrum van Genk, je ziet de kerktoren nog in de achtergrond”, vertelt hij trots. “Ik hou van felle kleuren en dat kan je hier goed zien.” Jef is pas op latere leeftijd met schilderen begonnen en heeft nooit lessen hiervoor gevolgd. “Gezichten schilderen lukt me niet zo goed. Ik werk het liefst met bestaande afbeeldingen als voorbeeld, zo is het schilderij van de Molenvijver gebaseerd op een foto die ik heb laten maken.”

Als een bewoner een speciale hobby heeft, dan willen we daaraan tegemoet komen
Ergotherapeute Steffi Carlisi
Rusthuisbewoner Jef (79) opent tentoonstelling in Genk met zijn beste schilderijen03:4500:0003:451.0x

Bewoners van dit woonzorgcentrum mogen vrij hun hobby’s uitoefenen. “Jef heeft met zijn schilderen een heel zinvolle dagbesteding”, vertelt ergotherapeute Steffi Carlisi van het wzc Mandana. “We willen onze bewoners niet de typische activiteiten aanbieden zoals kienen en crea. Als een bewoner een speciale hobby heeft, dan willen we daaraan tegemoet komen. Zo is er een bewoner die heel graag wil dansen, dus gaan we morgen naar de Lorka waar een dansnamiddag is. Zo proberen we alle bewoners te laten doen wat ze graag willen.”

Jef legt de laatste hand aan een klein schilderijtje met veel bloemen op, naast hem ligt een foto met het voorbeeld dat uit een kalender gescheurd is. “Ik kijk heel erg uit naar de tentoonstelling van volgende week”, vertelt hij trots. “Ik hoop de helft van de werken te kunnen verkopen.” De werken die niet verkocht raken, verdeelt hij onder het personeel van het wzc voor een symbolische euro. “Ik hoop volgende week opnieuw veel mensen te ontmoeten op de vernissage, dat zijn hoogdagen voor mij.”

De vernissage met de beste werken van rusthuisbewoner Jef vindt volgende week vrijdag plaats in het wzc Toermalien in Genk, de tentoonstelling loopt nog tot en met 2 april.

Meer nieuws