Visie dementie

Het ZOG draagt personen met dementie een warm hart toe. Dat tonen we dagelijks door ons te houden aan zorg- en ondersteuningsdoelstellingen die we hoog in het vaandel dragen.

Dementie ZOG Mannetje bloem op hoofd website
Attitude
Wanneer je naar het ZOG verhuist omwille van dementie kan je erop rekenen dat je wordt behandeld met respect. Onze attitude in de omgang met mensen met dementie, hun familie en vrienden is cruciaal. Want mensen met dementie leven op een ander tempo. Om gejaagdheid en onrust te vermijden dragen we respect, behulpzaamheid, geduld en empathie hoog in het vaandel. Hier word jij benaderd als een volwassen individu.

Zinvolle dagbesteding

In het ZOG hebben we respect voor je eigen gewoonten en rituelen. We bieden zorg op maat en schenken aandacht aan je levensverhaal en nieuwe uitdagingen die je mogelijks wil aangaan.
Je kan deelnemen aan de georganiseerde activiteiten zoals een concert of uitstap, maar evengoed kan je het geluk vinden in kleine dingen zoals een bladzijde omslaan, handdoeken vouwen, drank uitschenken of een film bekijken. Je komt in een warm team terecht dat je helpt zoeken naar een zinvolle dagbesteding.
Bv. Louis was vroeger fietsenmaker. Voor hem maken we samen met zijn dochters een tafel vrij waarop we materialen voorzien die hem in staat stellen om naar hartenlust banden te plakken, lampjes te vervangen of herstellingen uit te voeren. Zo kan hij zich zinvol bezighouden en voelt hij zich gewaardeerd en erkend.

Eigen ritme

Je kan maar ergens thuis zijn als de dagen verlopen zoals jij het gewend bent. Daarom hechten we veel belang aan jouw levenstempo. Jouw ritme wordt ons ritme.

Kwali-tijd

Tijd vervangen we door aandacht. Want inspelen op wat er in het moment bij jou leeft is erg belangrijk. Om contact te maken durven we ook onze fantasie gebruiken. Zo streven we samen naar verbinding, dit maakt niet alleen ons werk leuker maar zorgt ook voor gelukkige bewoners en familie.

Huiselijkheid en omgevingszorg

In het ZOG maken we samen met jou een warme thuis door te kiezen voor een kleinschalige manier van samenwonen en leven. In WZC Toermalien bestaan de woongroepen uit max. 15 bewoners, in WZC Mandana leven er in 1 huisje max. 8 bewoners. De omgeving wordt warm en huiselijk ingericht met herkenbare meubels, foto’s, dieren,… en herkenbare gezichten van het vaste zorgteam. Teveel geluid, geuren en haastige bewegingen die angst kunnen uitlokken proberen we zoveel mogelijk te vermijden. We gaan op zoek naar de perfecte balans in het aantal prikkels die jij aankan. Zo creëren we een gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Wil je tips en weten hoe wij structuur bieden, klik hier.


Mantelzorgers, familie en naasten

Mantelzorgers, familie en naasten kennen jou vaak het beste. Wanneer je zelf niets meer kan aangeven zijn zij jouw belangrijkste stem. We luisteren naar hen en doen graag beroep op hun expertise. Maar evenzeer zijn we er voor hen als ze het moeilijk hebben, want ook zij gaan door een rouwproces. We onder- steunen hen graag door te praten en de zorglast te verdelen.

Keuzes en beleving

Meegaan in de beleving van iemand met dementie is een belangrijk onderdeel van warme zorg. Onze medewerkers ervaren dit als een meerwaarde.
Heidi, zorgkundige van de nacht:
‘Ik heb in het verleden wel eens moeten vissen op het balkon met een bewoner, omdat het tijd was in zijn beleving om te gaan vissen. Dan doe je dat toch gewoon!’
Lieve, kinesiste:
‘Als Tina graag naar huis wil, en onrustig wordt, ga ik wat wandelen met haar op de gang. Heel vaak is het na enkele minuten aandacht voor de onrust en haar verhaal alweer over. Met een tasje koffie kan ik haar humeur zo doen omslaan. Die kleine dingen helpen vaak’
Naima, zorgkundige:
‘Staf voelt zich ’s avonds geruster als hij een kruisje heeft gehad op zijn voorhoofd. Een gewoonte van vroeger die hem tot rust brengt. Een kleine moeite die je doet vanuit je hart.’

Expertise en begeleiding

In het ZOG staan we nooit stil, want dementie kent vele ontwikkelingen. Daarom zetten we erg in op levenslang leren en onderzoek.
Zowel in Toermalien als Mandana kan je als bewoner, mantelzorger, medewerker, student of vrijwilliger een luisterend oor en informatie vinden bij de referentiepersonen dementie, zij zijn expert op vlak van dementie en onderzoeken hoe er meer bewustzijn rond het thema dementie gecreëerd kan worden.
Maandelijks organiseren zij ook het MeMoment, een open huis waar je vrij kan binnenwandelen voor advies of dementievriendelijke materialen.
8 Brein Omgeving Coaches, kortweg BOM-coaches, genoten een unieke opleiding waardoor ze hun teamleden kunnen bijstaan en advies geven in het omgaan met personen met dementie.